Aktiviteter

Slut på säsongen

Städdagen

Stort tack till alla som kom på höstens städdag , vi var väldigt många som kom trots regn och ingen korv. Alla var på gott humör, och gatuvärdarna ledde arbetet på ett toppenbra sätt. Nu är hela området städat. Det blev väldigt fint och vi fyllde hela den stora containern med trädgårdsavfall. Det ger en bra start till nästa säsong, tänk vad fort denna sommar har gått. Nu är det bara hem och längta till 1 maj igen.

Uppföljning besiktning stora träd

Den 25 september följde styrelsen upp besiktningen som genomfördes i juni då styrelsen prioriterade besiktning av stora träd.

Vi såg så mycket fina lotter, det finns fina bilder på Facebook i gruppen, ”Tunakollan” gå med om du inte har gjort det tidigare.

Det har varit en väldig aktivitet med fällning av stora träd och beskärning av stora gamla äppelträd mm på området, det gläder verkligen styrelsen att så många har hörsammat uppmaningen.

Men mycket finns ändå kvar att göra, ungefär 25 kolonister har meddelat styrelsen att dom ska beskära sina träd efter att skörden är bärgad senare i höst.

Ungefär 50 medlemmar kommer att få ett åläggande från styrelsen om att dom ska ta bort eller minska ner träd, buskage och barrträd. Med det sagt kan det fortfarande finnas träd som vi inte har sett under besiktningen, det är mycket att inspektera på alla 305 lotter. Så om du inte får något brev under hösten finns det fortfarande skäl att granska dina träd på lotten, kontakta styrelsen om du är osäker.

Mer information om stora träd finns på hemsidan under Information.

Ny besiktning av stora träd kommer att ske kontinuerligt under våren men vara klart senast 30 juni 2021.

Strax efter midsommar kommer styrelsen också besiktiga häckarna, mer information om det kommer.

De medlemmar som har riktigt illa skötta lotter har styrelsen kontaktat för att gemensamt försöka komma fram till en lösning. Målet är att ägaren ska städa upp på sin lott eller sälja, så styrelsen slipper starta en process med avhysning som är både en ledsam och mödosam procedur.

Återigen – ni som har varit väldigt lite på era lotter under sommaren och kanske tröttnat på kolonilivet bör överväga att sälja. Det finns många uppsalabor som är intresserade av lotterna.

Här kommer information igen om olika företag som kan hjälpa till med beskärning eller nedtagning av träd och buskar.

12Träd, 018-751 23 78, info@12trad.se
City Trädvård Sverige AB, 0735-06 22 97, info@citytradvard.se
Uppsala Fastighetstjänst, 018-53 88 08, info@uftab.se
Bladbasen Arborist, 0705-81 29 71, kontaktformulär

/2020-09-27

Läs mer

Vinterlås på bilgrindarna

Måndagen den 9 november kommer bilgrindarna att låsas för vintern.

Mördarsniglar

Tyvärr har nu ”mördarsniglarna” (spansk skogssnigel) hittat in på vårt område. Nu är det viktigt att vi alla hjälps åt att bekämpa dessa djur innan de förökar sig alldeles för mycket, det kan i värsta fall bli en otrolig plåga nästa säsong. Döda alla sniglar ni ser och var uppmärksamma på snigelägg. Förstör dessa genom att trampa sönder dem eller hälla hett vatten på dem. Här finns en tydlig bild på hur snigelägg kan se ut.

Vinterlås på toaletterna

Eftersom vi inte har någon som städar toaletterna de sista veckorna på säsongen, kommer toaletterna att förses med vinterlås redan torsdagen den 17 september. Det gäller alla toaletter på stora området utom ”handikapptoaletten” samt bastun. Dessa kan fortsatt öppnas med GG-nyckeln. Vi hoppas att alla som använder toaletterna i vinter ser till att städa efter sig vid varje besök. Lämna toaletten/bastun som du själv önskar finna den så blir alla glada.

Toaletterna och duschen på norrnorra området kommer att vara tillgängliga ytterligare en tid, de stängs av när klimatet kräver det.

 

Avtal med Anticimex

För att få bukt med råttproblemet har föreningen nu tecknat ett serviceavtal med Anticimex som placerat betesstationer med gift i hela området. Vi skall ändå själva förstås hjälpa till med åtgärder för att få bort råttorna. Inget ätbart i komposten, städa på lotterna o.s.v.

Vi har fått rapporter om döda igelkottar på området. Varför de dött är oklart, men vi vill absolut understryka att det inte är tillåtet att lägga ut gift på egen hand.

OBS: Råttor älskar äpplen! Se till att frakta bort fallfrukt så vi inte lockar fram ännu fler råttor.

 

Läs mer

Vinterlås på bilgrindarna och vattenavstängning

Åvattnet stängs av lördagen den 17 oktober, färskvattnet stängs av måndagen den 19 oktober.

Vinterlåsen på bilgrindarna sätts på när vädret och vägarnas skick så kräver.

Häcken på Bellisvägen

Under oktober kommer den långa häcken utmed parkeringarna vid Bellisvägen att grävas bort. Orsaken är att ingen har ansvar för häcken så den blir ojämn och vildvuxen samt att det ger lite mer plats för parkeringarna om häcken tas bort.

Facebookgrupp för oss kolonister!

Här hittar du gruppen ”Tunakollan”. Gruppen är skapad för att vi alla skall kunna dela med oss av fina bilder, berätta om oss själva eller tipsa om olika aktiviteter. Man kan också lägga ut ”annonser” om man vill köpa eller sälja något. OBS: att styrelsen inte kan nås via denna grupp. Vill du komma i kontakt med styrelsen, maila då till styrelse@tunakolonin.se.

Styrelsens kanaler för information till medlemmarna är fortfarande denna hemsida samt nyhetsbreven. Om du vill lägga till en mailadress för nyhetsbrev kan du göra det här.

Kör sakta – rädda liv!

Tyvärr måste vi varje år påminna om att man ska köra sakta i vårt fina område. Det råder 10 km/tim på alla våra gator. Många håller en mycket högre hastighet, och det måste upphöra. Ett litet barn kan plötsligt dyka upp bakom en kurva som är skymd av en häck. Ingen av oss vill vara orsak till en tragisk olycka. Så SNÄLLA – tänk på hastigheten när du kör inom området. Och be också dina hantverkare att iaktta hastighetsbegränsningen. Om ingen bättring sker kanske vi blir tvungna att låsa bilgrindarna även dagtid.

Läs mer